***       Водещите новини за деня до 13.00 ч., 

...
   ***   
   Водещите новини за деня до 13.00 ч., 
Коментари Харесай

Водещите новини! 120 г. от Илинденско-преображенската епопея. Още свидетелства за жестокости спрямо жени в Ст. Загора


   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 2 август   

 

През януари 1903 година част от членовете на Централен комитет привикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне навсякъде въстание в Македония и Одринско. 

На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се взема решение въстанието да стартира в окръга на 2 август (Илинден). 

Началото на бойните дейности в Одринско се дефинира за 19 август (Преображение), а Серският окръг би трябвало да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден). 

Следователно се възприема концепцията за перманентна гражданска война. Въстанието обгръща по едно и също време всички региони на Битолския революционен окръг. Освободени са планински региони на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевската кааза (околия).

***

„ Да, от Стара Загора съм, доста добре знам за кого става въпрос и несъмнено имам какво да кажа. Това е първият случай, за който разбирате вие. Далеч не е първият в историята на този комплексарски град. Сюжетната линия от 2015 година насам не се е трансформирала - голи фотоси, остригване, побой, а по-късно дори и обществено линчуване. Този проблем не е случаен случай в Стара Загора. Това е нрав, декларира ядосаната миска.

„ Знаете ли още какъв брой девойки има? Защо трябваше да се стигне до тук, с цел да може да стартира да се приказва за това нещо? Защо? “, възмущава се Божидара.

***

Районната прокуратура в Стара Загора се самосезира по изявления в медии с изказвания за упражнено принуждение над дами в Стара Загора. Наблюдаващият прокурор е разпоредил осъществяването на инспекция от органите на ОД на Министерство на вътрешните работи - Стара Загора, оповестиха от държавното обвиняване.

***

Голям брой пандизчии в спонтанни центрове за задържане в окупираната от съветските сили Южна Украйна са били измъчвани и са били жертва на полово принуждение. Това разгласи интернационален екип от специалисти, съобщи Ройтерс.

***

Министерството на външните работи (МВнР) честити Националния празник на Република Северна Македония. Заедно пазим паметта за подвига на борците за независимост и пълноправие. Заедно гледаме към общото бъдеще в Европейски Съюз, се показва в обява на ведомството в формалния му профил в Туитър.

***

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски сподели нощес, че Илинденското въстание, 120 години от което се означават през днешния ден, не е нито начало, нито край, то е завещание, завет и исторически монумент, съобщи МИА.

***

Тайванските военни дадоха обещание да засилят напъните за контраразузнаване, защото управляващите проверяват няколко настоящи и някогашни военни офицери, обвинени в шпионаж в интерес на Китай, предава Ройтерс.

***

Министерството на външните работи на Полша заяви, че е привикало посланика на Беларус, откакто във вторник два военни хеликоптера на Беларус са навлезли без позволение във въздушното пространство на Полша.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР